acrosstheworld_terrazza_del_pincio
Italië

Vier dagen Rome: wat te zien en wat te doen?

In december was ik samen met een vriendin vier dagen in de hoofdstad van Italië te vinden. Dat er keuzes moeten worden gemaakt tussen de verschillende bezienswaardigheden is een must, want er is zoveel te zien en te doen in deze eeuwenoude stad. Van tevoren hebben we een grove dagplanning gemaakt. Hieronder volgt een overzicht met de dingen die wij per dag gedaan hebben gedaan.

Dag 1

Na aankomst in het hostel zijn we vrijwel direct het centrum van de stad ingelopen. Het was al halverwege de middag maar we hebben de stad toch al een beetje kunnen verkennen.

Trevi fontein

Het was hartstikke druk bij de Trevi fontein, maar wat verwacht je dan ook bij een van dé trekpleisters van Rome? Het muntje gooien hebben we nog maar even uitgesteld. ‘s Avonds zijn we er ook nog langsgelopen, de fontein is in de avonduren mooi verlicht.

acrosstheworld_trevifontein

Pantheon

Een bezoek aan het Pantheon is geheel gratis. Deze tempel is een van de meest lang bewaarde monumenten uit de Griekse oudheid. Tegenwoordig dient het als Rooms-Katholieke kerk. Het heeft een enorme koepel van 43 meter. In de koepel bevindt zich een ronde opening van 9 meter. Hier komt het enige licht naar binnen.

acrosstheworld_pantheon

Piazza Navona

Vroeger werden op Piazza Navona atletiek wedstrijden gehouden en dat is ook te zien aan de vorm van het plein. Aan het plein zijn veel terrasjes waar je een hapje en drankje kunt doen en ondertussen lekker mensen kunt kijken. Houd er wel rekening mee dat je hier de hoofdprijs betaalt.

acrosstheworld_piazza_navona

Trastevere

Een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Rome is om ‘s avonds de bruisende wijk Trastevere te bezoeken. Wij hebben hier meerdere keren gegeten en ‘s avonds een drankje gedaan.

Dag 2

Fietstour Baja Bikes

We begonnen de dag met een fietstour van Baja Bikes. In drie uur tijd fietsten we langs de belangrijkste highlights van de stad.
Tip! Mocht je ook een fietstour willen doen, plan deze dan aan het begin van je citytrip. Wij vonden het ideaal dat we de stad op deze manier al een beetje leerden kennen en een keuze konden maken uit de dingen die we graag wat uitgebreider wilden zien.
We begonnen bij het Colosseum, kwamen langs Piazza Venezia met het kolossale monument van Victor Emanuel II en fietsten langs de Trevi fontein. Op het moment dat we er waren stond er geen water in de fontein en werden de muntjes eruit gehaald. Wist je dat er jaarlijks meer dan één miljoen euro uit de fontein wordt opgevist? In 2016 had het een recordbedrag van 1,4 miljoen euro. Jarenlang ging de opbrengst naar een liefdadigheidsorganisatie. Begin dit jaar is besloten om het geld te gebruiken voor het onderhoud van monumenten en het steunen van sociale projecten.
Verder reden we onder andere naar de Spaanse Trappen, bezochten we opnieuw het Pantheon, dronken een lekkere en spotgoedkope cappuccino bij La Casa del Caffè Tazza d’Oro, reden nog even naar Piazza Navona en daarna langzamerhand weer terug naar de bike store.

Prijs fietstour: €27,50

Colosseum + Forum Romanum + Palatijn

Een bezoek aan het Colosseum kon ook niet ontbreken. Tijdens de fietstour hadden we al veel informatie gekregen en dus besloten we om geen audiotour te doen. Ik vond het indrukwekkend om door een van de zeven nieuwe wereldwonderen te lopen en te bedenken wat voor gevechten er vroeger allemaal hebben plaatsgevonden.
Het was al tegen het einde van de middag toen we door Forum Romanum liepen. De ondergaande zon gaf zo’n mooie gloed aan de opgravingen. Helaas waren we te laat om nog een bezoek te brengen aan Palatijn. Dat zal dus bewaard moeten worden voor een volgend bezoek aan Rome.

Prijs combinatieticket: €18

acrosstheworld_colosseum

De Mond der Waarheid

Na ons bezoek aan het Colosseum vervolgden wij onze weg naar De Mond der Waarheid. Het gezicht is afgebeeld op een marmeren schijf en het werd vroeger gebruikt als leugendetector. Een bezoek is gratis, echter wordt het wel op prijs gesteld als je een klein centje achterlaat.

acrosstheworld_mond_der_waarheid

Dag 3

Vaticaanstad

Deze dag stond in het teken van Vaticaanstad. In een overvolle bus reden we naar Vaticaanstad. We hadden van tevoren niets gereserveerd en we zouden wel zien wat ons te wachten stond.
Na wat foto’s te hebben gemaakt op het Sint-Pietersplein werden we aangesproken door een verkoopvrouwtje om een tour te doen. Na wat wikken en wegen besloten we om hiermee in zee te gaan. Veel zin in de lange wachtrijen hadden we niet en zo hoefden we nergens naar om te kijken.

Onze gids was een oude man die al lang en breed met pensioen was maar vooral gidst voor zijn plezier. Hij bracht ons naar het museum waarin we een klein deel van het grote geheel bezochten.
Vlak voor de Sixtijnse Kapel namen we afscheid van de gids. Hij had ons van tevoren verteld over wat er allemaal te zien zou zijn met natuurlijk als hoogtepunt het plafond geschilderd door Michelangelo.
Via een binnendoor weg zouden we uit kunnen komen bij de Sint-Pietersbasiliek. Deze weg konden we in eerste instantie nergens vinden. We zijn uiteindelijk helemaal teruggelopen, dwars door het museum en ik voelde gewoon dat er iets niet klopte iets. Er moest een weg binnendoor zijn. Weer teruggelopen naar de Sixtijnse Kapel en toen zagen we inderdaad een deur. Maar die was alleen toegankelijk voor groepen met een gids. Aangezien wij geen gids meer hadden zijn we stiekem bij een andere groep aangesloten. En zo kwamen we uiteindelijk uit bij de Sint-Pietersbasiliek. Absoluut de moeite waard om van binnen te bezichtigen, maar om eerlijk te zijn hebben we er niet heel erg lang rondgelopen. We waren behoorlijk gaar en onze hoofden tolden van de vele informatie die we tijdens de drie uur durende tour van de gids hadden gekregen.

acrosstheworld_sint_pietersplein

Als je de Sint-Pietersbasiliek uitloopt zie je aan je rechterhand het postkantoor van Vaticaanstad. Het is heel leuk om vanuit hier een kaartje te versturen. Je bevindt je tenslotte in de kleinste onafhankelijke staat ter wereld! Hoe vaak zal je vanuit deze plek een kaartje schrijven?

acrosstheworld_postkantoor_vaticaanstad

Prijs rondleiding Vaticaanstad: ± €40

Engelenburcht

Teruglopend naar Rome zagen we de Engelenburcht. Voor een bezoek hieraan hadden we geen tijd meer. Door golden hour had de burcht een mooie rode gloed.

acrosstheworld_engelenburcht

Tiber

Wandel eens een stukje langs de oevers van Tiber. Wij staken bij de Engelenburcht de Tiber over en liepen richting Piazza del Popolo. Als we achter ons keken zagen we Vaticaanstad en de kleuren van de ondergaande zon.

Piazza del Popolo

Het was al donker toen we hier aankwamen en dus besloten we het de volgende dag nog een keer te bezoeken met daglicht. Midden op het plein staat een Egyptische Obelisk. Aan dit plein vind je ook twee kerken. Op het eerste gezicht lijken ze precies hetzelfde maar als je wat beter kijkt zie je toch enkele verschillen.

acrosstheworld_piazza_del_popolo

Dag 4

Villa Borghese

We hadden al een hoop van ons lijstje kunnen afvinken maar Villa Borghese was nog een van de dingen waar geen vinkje achter stond. We begonnen de ochtend dan ook met een wandeling door het rustige stadspark Villa Borghese.

Vanaf Terrazza del Pincio hier heb je een magisch uitzicht over Piazza del Popolo, de rest van Rome en in de verte zie je de Sint-Pieterskerk liggen.
Tip! Voor mooie uitzichten zijn er ook een hoop andere plekken te bezoeken, echter moet je voor de meeste viewing points een ticket kopen. Dit uitzichtpunt is gratis en wij waren zeer content met het uitzicht vanaf Terrazza del Pincio.

acrosstheworld_terrazza_del_pincio

Je kunt het stadspark overigens ook via Piazza del Popolo bereiken, je moet dan alleen wat traptreden naar boven lopen. Wij liepen ze in dit geval naar beneden.

acrosstheworld_villa_borghese

Dat was in vogelvlucht onze vierdaagse trip naar Rome. Graag zou ik een volgende keer over de Via Appia willen fietsen, dit was een van de belangrijkste Romeinse wegen. Heb jij andere leuke tips als aanvulling op deze blog? Laat gerust een berichtje achter.

Lees ook onze andere blog over deze stad: Voordelig naar Rome

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *