Algemeen

Reizen tijdens corona virus

Wil jij net zo graag als ik lekker op vakantie, ondanks alle corona perikelen? Laat je zeker niet weerhouden om een mooie reis te boeken. Een reis buiten Europa is nog steeds niet aan te raden, dus ik geef in deze blog alvast wat tips waar je op kunt letten voor het boeken van een reis binnen Europa.

Nederland

Natuurlijk is een reis binnen Nederland heel goed mogelijk. Er moet worden gelet op de regels die wij verder allemaal aanhouden. Dus: mondkapje op in het openbaar vervoer en houd 1,5 meter afstand! Verder hoeven we nog geen mondkapje op in supermarkten, winkels, tankstations, etc. Wel wordt er in veel winkels gevraagd om de handen na binnenkomst te ontsmetten.
Omdat veel mensen niet buiten Nederland op vakantie gaan deze zomer zijn de prijzen voor een binnenlandse vakantie erg hoog. Kies daarom een plaats die misschien minder bekend is, maar zeker net zo leuk!

België

Sinds eind juli 2020 heeft België de maatregelen tegen het corona virus verscherpt. De gehele provincie Antwerpen heeft een ‘oranje reisadvies’. Dit betekent dat er alleen noodzakelijke reizen mogen plaatsvinden, geen toerisme dus. Naar de rest van België mag nog wel worden gereisd. Om hier te komen mag je wel door de provincie Antwerpen heen rijden, maar je mag er niet stoppen (ook niet om te tanken). In heel België is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, luchthavens, winkels en andere openbare ruimtes waar geen afstand kan worden bewaard. Voor kinderen t/m 11 jaar is een mondkapje trouwens niet verplicht.

Frankrijk

Ook mag er weer gereisd worden naar Frankrijk. In Frankrijk dient iedereen een afstand van 1 meter van elkaar te houden. Mondkapjes zijn verplicht (vanaf 11 jaar) in het openbaar vervoer, op de luchthaven, tijdens zeetransport, in supermarkten en tankstations. Een mondkapje is in winkels niet verplicht, hoewel de eigenaar je wel kan verplichten om hem te dragen, dus zorg dat je het mondkapje altijd bij je hebt. Ga je met verschillende huishoudens op vakantie met de auto? Dan is een mondkapje niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Draag een mondkapje als je een restaurant binnen gaat of je door een restaurant beweegt: tijdens het eten mag hij natuurlijk wel af!
Let op! Soms is het dragen van een mondkapje bij drukte op het strand verplicht.

Spanje

Het reisadvies voor Spanje is voor Catalonië teruggebracht naar ‘alleen noodzakelijke reizen’. Je mag wel vliegen op de luchthaven van Barcelona, mits je direct doorreist naar een bestemming buiten het risico gebied. Een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar oud en dien je te dragen in het openbaar vervoer en vliegverkeer. Het dragen van een mondkapje in supermarkten of drogisterijen is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Belangrijk om te weten voor een vliegreis naar Spanje, is dat je vooraf een digitale gezondheidsverklaring moet invullen. Je kunt deze hier vinden. Op de luchthaven zelf moet je ook een kaart invullen, zodat ze kunnen traceren wie er op de luchthaven zijn geweest in geval van uitbraak.

Portugal

In Portugal is reizen weer toegestaan. Men moet een afstand van 2 meter bewaren en een mondkapje is wederom verplicht in het openbaar vervoer, maar ook in supermarkten, drogisterijen en musea. Rond Lissabon is het virus toegenomen, waardoor strengere maatregelen gelden. De bezetting in restaurants is verkleind met 50%. Reserveren is dus aan te raden om zo een plek te garanderen.
Let op! Reis je naar Madeira of de Azoren? Dan moet er een negatieve corona test meegenomen worden die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Italië

Gelukkig zijn de grenzen van Italië voor alle Nederlandse toeristen ook weer geopend. Houd tijdens een reis naar Italië minimaal 1 meter afstand van anderen. Mensen boven 6 jaar moeten een mondkap dragen in binnenruimtes en het openbaar vervoer. In de buitenlucht is het dragen van een mondkapje nergens meer verplicht. In sommige winkels is het dragen van een mondkapje verplicht. In veel restaurants moet je vooraf reserveren.
Reis je naar Sardinië? Dan moet men zich vooraf aanmelden via deze site (48 uur voor vertrek).
Deze zomer naar Sicilië? Vul dan hier je formulier in vóór aankomst. Na aankomst moet je jezelf inchecken en een korte vragenlijst invullen.
Voor een reis naar Puglia moet je dit formulier invullen.
Reis je naar Calabrië, dan registreer je je hier door het formulier in te vullen.
Tip! Neem handschoenen mee: sommige winkels mag je alleen betreden met handschoenen.

Duitsland

Als je reist naar Duitsland, houd dan de maatregelen goed in de gaten. Deze kunnen namelijk per regio veel verschillen. Over het algemeen is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, winkels, bij binnenkomst en verplaatsing in een restaurants en in supermarkten/drogisterijen. De afstand tot elkaar is in Duitsland, net als in Nederland, 1,5 meter. Reserveren in een restaurant is verplicht.

Luxemburg

De grenzen van Luxemburg zijn ook voor toeristen weer geopend. Houd 2 meter afstand van elkaar. Mondkapjes moeten nog veel gedragen worden: in het openbaar vervoer, winkels, supermarkten, drogisterijen, tankstations, musea, attractieparken en bij binnenkomst en verplaatsing in het restaurant.

Zwitserland

Zwitserland is een gunstige vakantiebestemming dit jaar. De afstand die bewaard moet blijven tussen personen is 1,5 meter. Een mondkapje is enkel verplicht in het openbaar vervoer en in musea. In restaurants laat je veelal je contactgegevens achter voor het geval er corona uitbreekt en ze willen weten wie er in het restaurant is geweest.

Oostenrijk

Sinds eind juli zijn de mondkapjes in Oostenrijk weer verplicht in winkels, openbaar vervoer, taxi’s en stoeltjesliften. In supermarkten/drogisterijen en tankstations blijft het dragen van de mondkapjes ook verplicht. In restaurants en in hotels/campings draagt het personeel juist mondkapjes en hoef je alleen de afstand van 1 meter houden.

Griekenland

Nog een populaire bestemming deze zomer: Griekenland. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een mondkapje bij je hebt voor het geval je gebruik maakt van het openbaar vervoer of de taxi. Op sommige stranden moet men een ligbedje reserveren. De kans is groot dat je een vliegreis maakt naar Griekenland. Vul in ieder geval vóór 24 uur voor vertrek het PFL formulier in. Deze kun je hier vinden. Heb je dit formulier niet ingevuld voordat je op reis gaat, dan is er namelijk een kans dat je op een volgende vlucht weer naar huis wordt gestuurd.
Let op! Maak je een reis met het openbaar vervoer, en duurt dat langer dan 30 minuten? Dan moet je ook een vragenlijst invullen.

Extra informatie

Kijk deze en andere bestemmingen altijd goed bij het ministerie (van Nederland en je bestemming) welke maatregelen er worden aangehouden. De maatregelen kunnen namelijk per regio verschillen en kunnen elke dag veranderen. Bij grensovergangen en op luchthavens worden er steekproeven en controles gedaan. Schrik dus niet als jij uit de rij wordt gepikt!

Als je reist met het vliegtuig, neem dan voor de zekerheid een gezondheidsverklaring mee. De kans is groot dat je deze niet hoeft te laten zien, maar als het wel nodig is en je hebt hem niet bij je, dan voorkom je dat je straks niet mee mag op de vlucht. Vaak krijg je deze trouwens ook in het vliegtuig als je van en naar Nederland vliegt. De vragenlijst kun je hier alvast vinden.

Zorg er bij een vliegreis voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent. Door de anderhalve meter afstand tussen personen zijn de rijen erg lang. Alles gaat op de luchthaven wat langzamer op zo veilig mogelijk te zijn.
Tip! Hoe aardig het personeel op de luchthaven ook is, zorg er voor dat je 1,5 meter afstand houd! Zo blijf jij gezond voor je reis én is het veilig voor het personeel op de luchthaven.

Temperatuurcontroles tijdens een reis is deze zomer ook ‘het nieuwe normaal’. Vooral op luchthavens worden mensen getest, maar ook bij restaurants wordt er nog wel eens een thermometer voor je hoofd gehouden!

Voor alle zekerheid kun je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloaden op je mobiel. Mocht er onverhoopt een grens dichtgaan of mocht het reisadvies voor jouw bestemming veranderen, dan krijg je een SMS push bericht toegestuurd. Zo ben je altijd op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen tijdens de reis!

Hopelijk geeft deze informatie je motivatie om toch te kunnen genieten van de zomer, terwijl je met je voetjes in het zand zit. Veel (voorzichtig) reisplezier!

Laatste update: 29-07-2020 16:25 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *