Algemeen

Reizen tijdens corona virus

Wil jij net zo graag als ik lekker op vakantie, ondanks alle corona perikelen? Helaas is dat op dit moment erg moeilijk. In deze blog geef ik alvast wat tips waar je op kunt letten voor een reis binnen Europa.

Nederland

Natuurlijk is een reis binnen Nederland heel goed mogelijk. Er moet worden gelet op de regels die wij verder allemaal aanhouden. Dus: mondkapje op in het openbaar vervoer en houd 1,5 meter afstand! In sommige plaatsen wordt er een mondkapje gedragen in winkelcentra en supermarkten. In veel winkels wordt er gevraagd om de handen na binnenkomst te ontsmetten.
Omdat veel mensen niet buiten Nederland op vakantie gaan dit jaar zijn de prijzen voor een binnenlandse vakantie erg hoog. Kies daarom een plaats die misschien minder bekend is, maar zeker net zo leuk!

België

Het sterk afgeraden om naar België te gaan. Als je uit België terugkomt naar Nederland dan word je geacht om 10 dagen in quarantaine te gaan. Een noodzakelijk reis maken naar België? Als je langer dan 48 uur in België verblijft dat moet je dit formulier invullen. Het formulier moet binnen 48 uur voor aankomst zijn ingevuld. Omdat alle provincies in Nederland voor België op ‘rood’ staan, moet je na aankomst in zelfquarantaine en na 5 dagen een test doen. Na een negatieve uitslag en na 7 dagen quarantaine mag je verder reizen. Kortom: vermijd controles en stel een reis naar België uit.

Frankrijk

Inmiddels zijn alle districten van Frankrijk zijn op de kaart aangepast naar ‘oranje’ reisadvies. Reizen naar Frankrijk wordt afgeraden.

Spanje

Sinds 25 augustus wordt er afgeraden om naar Spanje te reizen. Je mag alleen naar Spanje reizen als het noodzakelijk is. Als je uit Spanje terugkomt, dan ga je thuis 10 dagen in quarantaine.

Portugal

In Portugal is reizen weer toegestaan. Men moet een afstand van 2 meter bewaren en een mondkapje is wederom verplicht in het openbaar vervoer, maar ook in supermarkten, drogisterijen en musea. Rond Lissabon en in Porto is het virus toegenomen, waardoor het reisadvies in deze regio is teruggezet naar oranje. De bezetting in restaurants is verkleind met 50%. Reserveren is dus aan te raden om zo een plek te garanderen.
Let op! Reis je naar Madeira of de Azoren? Dan moet er een negatieve corona test meegenomen worden die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Italië

Sinds 8 oktober 2020 moet men voor Italië ook een negatieve corona test bij zich dragen. Deze uitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. Je kunt eventueel ook op de luchthaven een corona test doen, waarna je je binnen 48 uur moet melden bij een GGD locatie. Wanneer je geen negatieve test mee hebt en je bent met de auto, dan moet je ook binnen 48 uur na aankomst aangemeld worden bij een GGD locatie. Houd er rekening mee dat je bij een positieve uitslag 2 weken in quarantaine moet. De locatie kan worden aangewezen door de GGD. Daarnaast moet je voor vertrek een zelfverklaring invullen en die altijd bij je dragen. Kortom: Erg lastig dus om Italië binnen te komen.

Duitsland

Als je reist naar Duitsland, dan moet je bij binnenkomst in Duitsland een negatieve corona test bij je dragen (niet ouder dan 48 uur). Dit geldt overigens niet voor reizigers uit de provincie Zeeland. Hiervoor moet je een adresbewijs bij je dragen. Lukt het niet om deze test mee te nemen? Dan word je geacht om je in Duitsland te laten testen en 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Bij een negatieve uitslag wordt de quarantaine opgeheven. Wel mag iedereen het land betreden bij een doorreis naar een ander land. In de provincie Noordrijn-Westfalen mag je een korte stop maken om te tanken of voor een boodschap. Over het algemeen is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, winkels, bij binnenkomst en verplaatsing in een restaurants en in supermarkten/drogisterijen. De afstand tot elkaar is in Duitsland, net als in Nederland, 1,5 meter. Reserveren in een restaurant is verplicht.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is het aantal besmettingen gestegen. Sinds 21 oktober 2020 is heel Zwitserland voor Nederlandse reizigers ‘oranje’. Kom je terug uit de kantons Schwyz, Wallis, Neuchatel en Zug? Dan wordt een thuisquarantaine aangeraden, omdat het aantal besmettingen hier is gestegen. Kom je terug uit een ander deel dan hoef je niet in quarantaine. Een reis wordt nu dus afgeraden, maar als je toch naar Zwitserland moet dan wordt je verplicht om na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Oostenrijk

Vanaf 2 oktober 2020 is de helft van Oostenrijk veranderd naar een oranje reisadvies. De kans is groot dat een oranje reisadvies voor heel Oostenrijk volgt, dus een reis naar dit land is niet aan te raden. Kijk voor vertrek goed wat het reisadvies is van je bestemming.

Griekenland

Wat een populaire bestemming zou worden deze zomer, maar wat helaas niet langer in heel het land mogelijk is, is Griekenland. Hoewel er nog wel gereisd kan worden naar het vaste land, is het reisadvies voor alle eiland oranje geworden. Reizen is alleen noodzakelijk. Bij terugkomst in Nederland wordt een quarantaine van 10 dagen sterk aangeraden.

Extra informatie

Kijk deze en andere bestemmingen altijd goed bij het ministerie (van Nederland en je bestemming) welke maatregelen er worden aangehouden. De maatregelen kunnen namelijk per regio verschillen en kunnen elke dag veranderen. Bij grensovergangen en op luchthavens worden er steekproeven en controles gedaan. Schrik dus niet als jij uit de rij wordt gepikt!

Als je reist met het vliegtuig, neem dan voor de zekerheid een gezondheidsverklaring mee. De kans is groot dat je deze niet hoeft te laten zien, maar als het wel nodig is en je hebt hem niet bij je, dan voorkom je dat je straks niet mee mag op de vlucht. Vaak krijg je deze trouwens ook in het vliegtuig als je van en naar Nederland vliegt. De vragenlijst kun je hier alvast vinden.

Zorg er bij een vliegreis voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent. Door de anderhalve meter afstand tussen personen zijn de rijen erg lang. Alles gaat op de luchthaven wat langzamer op zo veilig mogelijk te zijn.
Tip! Hoe aardig het personeel op de luchthaven ook is, zorg er voor dat je 1,5 meter afstand houd! Zo blijf jij gezond voor je reis én is het veilig voor het personeel op de luchthaven.

Temperatuurcontroles tijdens een reis is deze zomer ook ‘het nieuwe normaal’. Vooral op luchthavens worden mensen getest, maar ook bij restaurants wordt er nog wel eens een thermometer voor je hoofd gehouden!

Voor alle zekerheid kun je de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloaden op je mobiel. Mocht er onverhoopt een grens dichtgaan of mocht het reisadvies voor jouw bestemming veranderen, dan krijg je een SMS push bericht toegestuurd. Zo ben je altijd op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen tijdens de reis!

Hopelijk geeft deze informatie je motivatie om toch te kunnen genieten van de zomer, terwijl je met je voetjes in het zand zit. Veel (voorzichtig) reisplezier!

Laatste update: 22-10-2020 13:34 uur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *