Noorwegen

Kristiansand ontdekken

Budget voor deze reis van 4 dagen: €280,- 

Vrienden bezoeken die in het buitenland studeren. Een goed excuus om een mooie en voordelige reis te maken. Zo studeert een vriendin van mij op dit moment in de stad Kristiansand in Noorwegen. Omdat Noorwegen een duur land is kwam het voor mij goed uit om gezellig te logeren op de kamer van deze vriendin. Ik moet zeggen dat ik de prijs van de vlucht nogal vond tegenvallen (namelijk iets meer dan 200 euro retour zonder ruimbagage), maar dat heb ik er zeker voor over als ik naast een prachtig land ook een goede vriend mag begroeten. Wil jij weten wat ik in Kristiansand allemaal heb gedaan? Lees dan hier onder meer over mijn dagen in Kristiansand.

 

Natuur, natuur en nog eens natuur

Iets wat ik al vaker heb gehoord deze afgelopen dagen is dat de Noren graag hun vrije tijd doorbrengen in de natuur. Niet gek ook dat er in de steden wat minder te doen is. Zeker niet als deze steden omringd zijn met heuvels, wateren en bossen. Zo zijn wij ook heerlijk gaan wandelen in parken Jegersberg, Baneheia en Odderøya die om Kristiansand heen liggen. Het zijn maar drie parken van de velen die in de buurt van de stad liggen, maar zeker de moeite waard als je er niet heel lang verblijft. In elk park zijn er verschillende routes die je kunt lopen. Onderweg zijn wij veel meren tegen gekomen die worden omarmd door bossen. Van de wegen die verder weg liggen hoor je niets, je hoort enkel de bladeren van de bomen ritselen en vele vogels die fluiten. In Odderøya heb je een iets ruiger pad die langs de kust ligt. Klimmend over rotsen, stenen trappen en boomstronken kom je hier uit op een plek met prachtige uitzichten over de zee. In de parken zijn er ook nog schone toiletten te vinden, wat erg handig is als je lange tochten gaat maken. Foto’s zeggen soms meer dan duizend woorden dus hier onder kun je foto’s vinden van deze parken.
Tip! Neem in de zomer je badkleding mee naar het park Baneheia: hier wordt in de zomer gezwommen. Vandaar dat je ook wat steigers en strandjes tegenkomt bij de meren.

 

Gezond en goedkoop eten

Noorwegen staat er om bekend dat alles heel duur is, vooral het eten en drinken. De vriendin die ik ging opzoeken wist een paar leuke eettentjes te vinden. Het eerste Italiaanse restaurant Bellini waar wij hebben gegeten serveert, je raad het al, Italiaans eten. De maaltijden bij Bellini hoeven niet heel duur te zijn, maar het ligt er natuurlijk aan waar je trek in hebt. De drankjes zijn hier wat duurder dus wij zijn gegaan voor wat water en frisdrank. Met een groot bord pizza en een kan drinken kregen we wel echt waar voor ons geld. Ik kreeg zelfs de heerlijke pizza margherita niet eens helemaal op. Het personeel is vriendelijk en er hangt een gezellige sfeer. Ook een erg leuke plek voor lunch of om broodjes af te halen.

Het andere restaurant TilStede ligt net als het andere restaurant ook in het centrum van de stad. Je moet weten waar je moet zoeken, want de ingang zit een beetje verstopt tussen twee winkels in. Als je de trap hebt gevonden je die naar het restaurant brengt kom je uit in de gezellige ruimte van TilStede. De producten van TilStede zijn biologisch, vegetarisch, veganistisch of met vis. Zelf vind ik het altijd leuk om eettentjes te bezoeken die eten serveren dat ik niet elke dag eet. Vaak vind ik vegan food een beetje te veel gevraagd, maar het eten hier is naast heel gezond ook nog eens heel lekker. Zo lekker zelfs dat wij hier twee keer op één dag zijn gaan eten. Vlak voor de lunch hebben wij hier koffie en thee gedronken met een verrukkelijk snickers-taartje. De taarten zijn hier ook glutenvrij, suikervrij, veganistisch en 100% natuurlijk, dus geen probleem als je veel allergieën hebt. Er werd ons aangeraden gelijk te reserveren voor de avond, omdat het soms heel druk kan zijn. De tweede keer werden wij net zo vriendelijk begroet als de eerste keer. Dit keer gingen we allebei voor een bonenburger met avocado, met huisgemaakte sauzen en brood met aardappelschijfjes en nacho snippers ernaast. Zeker een plek om aan te raden als je van dit eten houdt!
Beide diners in Kristiansand lagen rond de €20,-. Voor mij een mooie prijs voor een lekkere maaltijd.

 

In de buurt

Kristiansand zelf heeft een centrum met vrij veel bekende winkels waar cosmetica, (woon)accessoires, kleding, snoep en nog veel meer wordt verkocht. Verder draait Noorwegen echt om de natuur en niet zo zeer om de steden. Ben je echt op zoek naar een klassieke stedentrip met een mix van cultuur, natuur, bezienswaardigheden en eten en drinken dan zou ik Kristiansand niet zo snel aanraden. Houd je erg van activiteiten in de natuur dan zou ik de stad wel aanraden. Ik heb in vier dagen de stad mogen ontdekken. Langer dan vier dagen is leuk als je meer natuurparken in de omgeving zou willen bezoeken. Een trip naar de hoofdstad Oslo is ook een mogelijkheid, maar dit zou ik alleen kiezen als je langer in Kristiansand bent, omdat je veel tijd kwijt bent om in en uit Oslo te komen.

Al met al een hele gezellige reis. Vanuit het vliegtuig heb ik de natuur van Noorwegen gezien op een manier die ik nog niet ergens anders heb gezien. Veel water, veel heuvels en heel veel bossen. Ik heb weer bij kunnen praten met een goede vriend en de beste plekjes in Kristiansand gezien. Ik heb nu al zin om de rest van Scandinavië te ontdekken. Tot die tijd hoop ik dat ik jullie kan vermaken met de ervaring in Kristiansand!

Heb jij vragen over mijn reis in Kristiansand? Of heb jij zelf andere leuke ervaringen in deze stad? Reageer dan hier onder!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *