Indonesië - Bali

Kooklessen in Bali

Bijna twee jaar terug ben ik voor het eerst op reis geweest buiten Europa: naar Bali. Ik ging met mijn ouders mee naar de plaatsen Ubud en Sanur. Naast mijn passie voor reizen heb ik nog een passie, namelijk eten (koken ook, maar vooral eten). In Sanur heb ik samen met mijn vader een kookles gevolgd waarbij wij typisch Balinese gerechten gingen maken.

Ga jij naar Bali en wil jij ook een kookles volgen? Lees in deze blog wat wij hebben gemaakt!

Koken met chef Mudana

Chef Mudana tijdens zijn kookles in Sanur!

Vooraf hadden wij een groepskookles gereserveerd in de plaats Sanur. Er werd aangeraden een taxi te nemen, want hoewel de locatie niet ver van de hotels lagen, lag het in een buurt waar je snel de weg kwijt kon raken. Toen wij aankwamen werden wij buiten opgewacht door chef Mudana. Een hele vriendelijke chef die heel goed Engels spreekt en die in veel landen heeft mogen koken. Hij bracht ons naar een overdekt stuk achter zijn huis, waar er gekookt kon worden. Hij vertelde ons dat de andere twee mensen die samen met ons zouden koken de les hadden afgezegd, dus wij hadden eigenlijk ineens een privé les van chef Mudana! Er kon gekozen worden voor Indonesische gerechten of typisch Balinese gerechten. Natuurlijk kozen wij voor de Balinese gerechten, omdat we nu eenmaal ook in Bali waren. Alle ingrediënten waren al gepakt door Mudana en zijn twee assistenten. Nu kon het koken echt beginnen!

Wat hebben wij gemaakt?

Chef Mudana liet ons een vel papier zien met de gerechten die wij gingen maken. De gerechten zijn als volgt:

-Bumbu Bali (Balinese kruidenpasta)
-Sayur Urab (Groentenmix met kokosrasp en chili)
-Ikan Sambal Matah (Gegrilde vis met verse chili en citroengras dressing)
-Sop Cram Cam Ayam (Balinese kippensoep)
-Sate Lilit Ayam (Gegrilde en gehakte kippenstokjes)
-Ayam Betutu (Gestoomde kip met Balinese pasta)
-Sambal Udang (Garnaal met chili tomatensaus)
-Dadar Gulung (Balinese crepes met kokos en palmsuiker)

De ingrediënten die wij hebben gebruikt tijdens het koken
Stampen voor de kruidenpasta

Allereerst begonnen we met het fijnsnijden van alle kruiden die werden gebruikt voor de Balinese kruidenpasta. Deze pasta kwam terug in de kip, soep en volgens mij ook de kipsaté stokjes, dus vandaar dat we hiermee begonnen. Chef Mudana liet ons zien hoe je de kruiden het beste kon hakken (zonder je vingers eraf te snijden) en hierna mochten wij onze eigen kruiden hakken die we daarna voor de kruidenpasta gingen gebruiken. Toen alle kruiden fijn waren gehakt werden deze gemalen. Ook dit mochten wij zelf fijn stampen. Tijdens het maken van de kruidenpasta mochten wij zelf bepalen hoe pittig wij deze pasta wilden hebben. Mijn vader en ik houden allebei wel van pittig eten, dus er gingen aardig wat chilipepers in. Chef Mudana en zijn assistent wilden er zelf nog meer pepers ingooien, maar toen wij mochten proeven moest ik me inhouden om niet wanhopig te gaan hoesten, dus ik had toch maar gezegd dat er nu genoeg pepers in zaten.

Pannenkoekjes vouwen met chef Mudana

Toen de kruidenpasta af was werd dit op een halve kip gesmeerd, waarna deze in een grote pan werd gestoomd. Terwijl de kip aan het stomen was gingen wij verder met de andere gerechten. Zo hebben wij kip in hele kleine stukken gehakt en deze met kruiden gemixt, waarna dit gehakt om citroengras heen werd gevouwen. Later werden deze inventieve spiezen op een grillplaat klaargemaakt.
Daarnaast hebben wij een sambal gemaakt die aan het einde op een stuk vis werd gesmeerd en hebben wij de groenten klaar mogen maken. Het leukste van alles vond ik het maken van de Balinese crêpes. Door het sap van een blad werd het mengsel groen gekleurd, maar het smaakte wel gewoon naar pannenkoekmix. We hebben de crêpes in de pan gebakken en deze vervolgens mogen vouwen met het mengsel van kokosrasp en palmsuiker erin. Uiteindelijk kregen we pakketjes van pannenkoeken wat er een beetje uitzag als een loempia pannenkoek.

Als laatste werd de vis gebakken en werd de kip uit de stoompan gehaald en in stukken gesneden. Kleine stukken van de kip werden samen met de Balinese kruidenpasta ook gebruikt voor de kippensoep. Al het eten werden in manden op een tafel gelegd. Zoals jullie kunnen zien zag dit er allemaal heel mooi uit.

Het eindresultaat! Krijg jij er ook zo’n honger van?

We mochten nu aan tafel gaan zitten. De kippensoep werd voor ons in kommen gegoten. Dit was een soort voorgerecht, de rest van de gerechten gingen wij hierna proberen. Toen mijn vader en ik de eerste hap op hadden keken wij elkaar snel aan. Glimlachend naar chef Mudana voelde ik de pittige soep door mijn keel branden. Oei, de kruidenpasta was toch een beetje te pittig geworden. Terwijl mijn hoofd een paar tinten roder werd vertelde ik aan chef Mudana hoe lekker het was. Na een paar happen veel de pittige soep gelukkig alweer mee.

De hoofdgerechten werden ook voor ons op de borden geschept. Op de foto kun je precies zien hoe dit eruit zag. Het allerlekkerste van heel het bord vond ik de kipspiezen die half op de rijst lagen, en mijn vader zijn favoriet was de gestoomde kip. Wij vonden allebei de sambal die over de vis was gelegd het minste lekker, maar dat lag gewoon aan de smaak ervan (en smaken verschillen).

Eigenlijk zat ik na de hoofdgerechten al helemaal vol, maar er is altijd wel plek te vinden voor een toetje. Zeker als dat toetje je zelfgemaakte pannenkoeken zijn die gevuld zijn met zoete kokos. Het voldeed zeker aan mijn verwachtingen, dit was namelijk ook super lekker!

Mijn vader en ik hebben allebei heel erg genoten van deze Balinese kookles. Chef Mudana en zijn assistenten waren heel erg vriendelijk en behulpzaam en waren ook nieuwsgierig naar ons. Het eten was daarbij ook echt heel erg lekker! Ik zou deze kookles zeker aanraden voor wanneer je in Sanur bent.

Wil jij ook deze kookles volgen? Ga dan naar de website www.cookingclasssanur.com of bekijk hier recensies van zijn kooklessen op Tripadvisor!

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *