Griekenland

De vijf mooiste stranden op Karpathos

Karpathos, het is een van mijn favoriete eilanden in Griekenland. Afgelopen zomer bezocht ik het eiland, dat tussen Kreta en Rhodos ligt, voor de derde keer. Massatoerisme vinden we hier nog niet, maar dat het eiland ieder jaar iets aan populariteit wint, zegt iets over de schoonheid van het eiland.

In deze blog lees je over mijn favoriete stranden. Het was geen gemakkelijke opgave om tot een top 5 te komen, want ik vind dat ieder strand op dit eiland zijn eigen charme heeft.

1. Agios Nikolaos

Dit is een zandstrand in het westen van het eiland dat we vlakbij het plaatsje Arkassa vinden. Als de wind uit zee komt, heb je hier spectaculair hoge golven wat een mooi schouwspel oplevert. Wanneer de zee rustig is leent zij zich uitstekend om een stukje te zwemmen of om in de branding een potje beach ball te spelen.

 

2. Diakoftis Beach

Diakoftis ligt vlakbij de luchthaven in het zuiden van het eiland. Met de auto is het een behoorlijk hobbelige tocht over de onverharde weg, maar als we eenmaal op het strand zijn lijkt het wel of we op een tropisch eiland zijn beland: een wit zandstrand en een prachtig blauwe zee. Het is geen heel groot strand. Houd er rekening mee dat er op dit eiland (bijna) altijd wind staat en het voor kan komen dat je hier gezandstraald wordt. Beter is het dan om een bedje en parasol te huren.

3. Damatria Beach

Als je vanuit Pigadia, de hoofdstad, richting de luchthaven rijdt, kun je de afslag nemen naar het leuke onbekendere strand Damatria Beach. Omdat het een smal en klein strand betreft, zijn hier maar een paar strandbedjes te huur. Houd er rekening mee dat er redelijk grote kiezelstenen op het strand liggen. Het water is heerlijk, het blijft lang ondiep en waterschoenen zijn niet per se nodig.
Bij dit strand vinden we hotel en restaurant Poseidon. De eigenaresse heeft meegedaan aan de Griekse versie van Masterchef. De gerechten zijn wat exclusiever dan je in andere restaurants zal vinden, maar zelf heb ik hier helaas nog nooit gegeten.

4. Kyra Panagia

Dit strand ligt ten noorden van Pigadia. De eerste afslag die we tegenkomen is Achata Beach (dit is overigens ook een mooi strand). Een stuk noordelijker is de afslag naar Kyra Panagia. Het is een lange weg naar beneden met flink wat haarspeldbochten, maar het is zeer de moeite waard om eens naar dit strand te gaan. Er zijn flink wat strandbedjes te huur, maar er is ook genoeg ruimte om neer te strijken op je handdoek.
Het kerkje met het strand op de achtergrond is een iconisch beeld van het eiland en vind je op menig ansichtkaart terug. Het is leuk om even naar dit kerkje te lopen voor een fotomoment.

5. Apella Beach

Rijd je nog iets verder, dan kom je op een goed moment een bekende fotoplek tegen. Stap even uit de auto en geniet van het uitzicht op Apella Beach, de bergen en de diepblauwe zee. De dennenbomen die hier staan steken mooi af tegen het blauwe water. Het is nu nog maar een klein stukje rijden naar Apella Beach. Deze afdaling is gelukkig iets minder lang dan Kyra Panagia.
Het strand is breder dan de hiervoor genoemde stranden en de zee wordt hier al vrij gauw diep.
Via een smal pad kan je nog naar een ander strand lopen. Dit heb ik zelf niet gedaan, omdat ik toch wel wat hoogtevrees kreeg en dus ben ik halverwege gauw omgekeerd en teruggelopen. Maar niet zonder nog een foto te maken van het strand.

Tip! Wij huren altijd een auto in Griekenland, waardoor we deze stranden goed kunnen bereiken. Maar voor degenen die geen rijbewijs hebben, liever niet in het buitenland rijden, of het te duur vinden om een auto te huren, is een boottocht een goed alternatief. Iedere dag vertrekken er meerdere boten die een aantal van de mooie stranden bezoeken. In de haven van Pigadia kun je gemakkelijk je boottocht regelen. Of vraag de mogelijkheden na bij je touroperator.

Ben jij net zo’n liefhebber van mooie stranden als wij? Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete strand is. Laat je horen in de comments!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *